Hva et forbrukslån er vet kanskje ganske mange. Det finnes mange forskjellige ord og utrykk som brukes for disse lånene som ofte går under samletittelen forbrukslån. Vi høres stadig vekk om disse lånene uten at vi nødvendigvis vet hvor mange som bruker de eller hvor populære de er. Det skal sies at jo mer du hører om noe jo mer populært er de eller det oftere.

Forbrukslån er et lån. Det betyr at det er noen som gir deg penger og du må betale tilbake disse pengene og litt til som takk for lånet. Forbrukslån er et usikret lån som betyr at banken ikke tar sikkert, som vanligvis er pant, i noe som du eier for at du skal få lov til å låne pengene. Usikrede lån er derfor veldig fine og gir deg rikelig med frihet. Denne friheten koster deg litt mer da banken synes ofte at denne typen frihet gir dem litt høyere risiko. Sånn sett tar bankene mer i rente for at du skal få det lille ekstra.

Nedbetalingstid

Når du tar opp et lån så må du betale tilbake lånet på et tidspunkt. Dette er ikke noe spesielt rart eller nytt, men det kan fort skape litt trøbbel når du står der og faktisk skal betale tilbake lånet. Hva du ønsker å gjøre er todelt. Du vil betale tilbake lånet med et månedsbeløp som gjør det behagelig for deg, samtidig vil du gjerne betale tilbake pengene så raskt som mulig slik at lånet ikke blir noe dyrere for deg enn det må være. Du setter nedbetalingstiden. Jo kortere lån i tid jo billigere blir lånet fordi du betaler mindre rente totalt. Setter du nedbetalingstiden over en veldig lang periode så vil den totale kostnaden bli ganske lang fordi du betaler renter i mange år.

Rente

Renter i seg selv er ikke noe farlig. Det kan fort bli farlig for deg om du betaler mye mer renter enn det du burde betale. Ikke betal 40% på et lån, uansett hvor mye penger du trenger eller hvor vanskelig situasjonen er. 40% er altfor mye. Let etter det lånet som gir deg en god prosent. Vi får alle lånetilbud opp igjennom årene, men det er viktig at du ikke tar noe som rett og slett er urimelig. Det kan fort skade seg.

Hvor mye kan lånes?

Hvor mye du kan låne fra banken din som forbrukslån varierer fra person til person. Ingen får mer enn 600.000 kroner fra noen som helst bank i Norge. Du kan i teorien ta opp flere forbrukslån som gjør at du fort kan få tatt opp noen millioner kroner. Dette er veldig farlig da det fort blir mye penger å betale tilbake hver måned. Det koster å være kar, så det kan være greit å vente til man faktisk er i den situasjonen at dette lønner seg.